уторак, 8. април 2014.

понедељак, 7. април 2014.


Republika Turska (Türkiye Cumhuriyeti) je evroazijska drzava smeštena u jugoistočnoj Evropi i jugozapadnom dielu Azije (Mala Azija). Turska graniči na istoku s Gruzijom, ArmenijomAzerbajdžanom i Iranom, na jugu s Irakom i Sirijom, te na zapadu s GrčkomBugarskomSredozemno more i Kipar nalaze se na jugu, Egejsko more i ostrva na zapadu, te Crno more na severu. Evropski i azijski deo turske deli Mramorno more.
Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija.
Turska je demokratskasekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sistem 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva posle Prvog svetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Veće EvropeNATO,OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Evropskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

Zastava Turske

Karta Turske

Najpoznatija letovalista u Turskoj su:
Kusadasi

Bodrum

Alanja


Belek

Antlija


Marmaris






Tuniska republika (الجمهرية التونسية) ili Tunis je muslimanska arapska zemlja koja se nalazi na mediteranskoj obali Severne Afrike. Ona je najistočnija i najmanja od država smeštenih uz planinski lanac Atlas, te se graniči s Alžirom na zapadu i Libijom na istoku i jugu. 40 % teritorija čini saharska pustinja, dok ostatak sadrži prilično plodnu zemlju s pristupačnim putevima prema moru. Oba faktora su igrala značajnu ulogu u historiji, prvo prilikom stvaranja slavnog feničkog grada Kartage, potom kasnije, kada je Tunis pod imenom rimske provincije Afrike predstavljao žitnicu Rimskog carstva. Smatra se da ime Tunis dolazi od berberske riječi "prenoćiti".

Zastava Tunisa

Karta Tunisa 

Najpoznatije letovaliste u Tunisu je grad Hamamet.



Grčka (Hellenska republika) je država Evropske unije,koja se nalazi na Balkanskom poluostrvu. Izlazi na EgejskoJonsko i na Jadransko more. Nalazi se na 39° severne geografske širine i 22° istočne geografske dužine. Kopnene granice su joj duge ukupno 1.288 km. Graniči se sa Albanijom u dužini od 282 km, Bugarskom 494 km,Turskom 206 km, Republikom Makedonijom 246 km. Obale su joj duge 13.676 km.

Zastava Grcka

Karta Grcke

Grcka ima mnostvo popularnih letovalista:
 Paralija

Lefkada


Tasos

Leptokarija

Skiatos

Zakintos

Krf

Krit

Kefalonija